H καθημερινή κατανάλωση αλατιού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται μεταξύ 8 και 12 γραμμαρίων, πολύ παραπάνω από το επίπεδο που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η παρούσα και πολύ πρόσφατη έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και Καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσιάζει τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει έως τώρα από τα κράτη-μέλη, στην προσπάθεια να μειωθεί η υπερβολική πρόσληψη αλατιού. Σήμερα, ένα σύνολο 29 ευρωπαϊκών χωρών εφαρμόζουν στρατηγικές για τη μείωση αλατιού. Σε κυβερνητικό επίπεδο τουλάχιστον, η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε αυτές τις προσπάθειες. Αλάτι και Υγεία
Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης αλατιού οδηγούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεφροπαθειών. Πλέον, υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν επίσης, ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, συμβαίνει όταν η αρτηριακή πίεση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των συνήθων τιμών του ατόμου. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το «Ευρωβαρόμετρο» το 2007, η πιο κοινή αιτία για την οποία λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία τα περισσότερα άτομα, είναι η υπέρταση. Πάνω από το 1/3 (36%) των ατόμων που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία ανέφεραν την υπέρταση ως τον μοναδικό ή τον κυριότερο λόγο για τη λήψη θεραπείας.
Διατροφικές Συστάσεις Πρόσληψης Αλατιού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι η καθημερινή κατανάλωση αλατιού δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 γραμμάρια νατρίου (5 γραμμάρια αλατιού). Το 95% του νατρίου που καταναλώνουμε είναι σε μορφή αλατιού. Στις μέρες μας, η καθημερινή κατανάλωση αλατιού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, υπολογίζεται ότι είναι από 8 έως 12 γραμμάρια/ημέρα, με κάποιες χώρες να βρίσκονται λίγο πάνω ή κάτω από αυτό το επίπεδο πρόσληψης.
Η πρόοδος των χωρών σε σχέση με τη μείωση της πρόσληψης αλατιού
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για θέματα διατροφής και παχυσαρκίας, που σχετίζονται με την υγεία, έθεσε το Μάιο του 2007 τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα με αυτήν προβλήματα υγείας. Το Δεκέμβριο του 2007, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση πρόσληψης αλατιού, ως πρώτη προτεραιότητα. Ο στόχος που τέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η μείωση σε ποσοστό 16% για τα επόμενα 4 χρόνια, για όλα τα προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων που παράγονται και διανέμονται από εστιατόρια και catering.
Η σύγχρονη έρευνα έχει δείξει ότι τα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης αλατιού οδηγούν στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης του πληθυσμού, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεφροπαθειών. Πλέον, υπάρχει ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλατιού και της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ, τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν επίσης, ότι η μείωση της πρόσληψης αλατιού έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα, συμβαίνει όταν η αρτηριακή πίεση βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των συνήθων τιμών του ατόμου. Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν από το «Ευρωβαρόμετρο» το 2007, η πιο κοινή αιτία για την οποία λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία τα περισσότερα άτομα, είναι η υπέρταση. Πάνω από το 1/3 (36%) των ατόμων που λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία ανέφεραν την υπέρταση ως τον μοναδικό ή τον κυριότερο λόγο για τη λήψη θεραπείας.
Διατροφικές Συστάσεις Πρόσληψης Αλατιού
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ότι η καθημερινή κατανάλωση αλατιού δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 2 γραμμάρια νατρίου (5 γραμμάρια αλατιού). Το 95% του νατρίου που καταναλώνουμε είναι σε μορφή αλατιού. Στις μέρες μας, η καθημερινή κατανάλωση αλατιού στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, υπολογίζεται ότι είναι από 8 έως 12 γραμμάρια/ημέρα, με κάποιες χώρες να βρίσκονται λίγο πάνω ή κάτω από αυτό το επίπεδο πρόσληψης.
Η πρόοδος των χωρών σε σχέση με τη μείωση της πρόσληψης αλατιού
Η ευρωπαϊκή στρατηγική για θέματα διατροφής και παχυσαρκίας, που σχετίζονται με την υγεία, έθεσε το Μάιο του 2007 τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα με αυτήν προβλήματα υγείας. Το Δεκέμβριο του 2007, το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθέτησε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση πρόσληψης αλατιού, ως πρώτη προτεραιότητα. Ο στόχος που τέθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η μείωση σε ποσοστό 16% για τα επόμενα 4 χρόνια, για όλα τα προϊόντα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων και των τροφίμων που παράγονται και διανέμονται από εστιατόρια και catering.
Η κοινή στρατηγική συμπεριελάμβανε την παροχή συγκεκριμένων και συντονισμένων μηνυμάτων στη βιομηχανία τροφίμων, σχετικά με τον επαναπροσδιορισμό για τη μείωση αλατιού, την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας και την εφαρμογή μετρήσιμων δράσεων. Ο επαναπροσδιορισμός των βιομηχανοποιημένων τροφίμων με στόχο τη μείωση του περιεχόμενου αλατιού, είναι μια από τις πρωτοβουλίες που έχουν εφαρμοσθεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Παρόμοιες προσπάθειες έχουν εφαρμοστεί για τη μείωση της περιεκτικότητας των τροφίμων σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα και ζάχαρη.
Προκειμένου να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ζητήθηκε από τις βιομηχανίες να προσδιορίσουν τα τρόφιμα με την υψηλότερη κατανάλωση. Επιπλέον, η στρατηγική αφορούσε τόσο τρόφιμα με υψηλή τιμή που αγοράζουν τα ανώτερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα, όσο και αντίστοιχα προϊόντα με χαμηλή τιμή που αγοράζουν συνήθως τα κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, ώστε να ωφεληθούν όλες οι ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών που υλοποιούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού. Οι χώρες που ανέλαβαν δράση, μάλιστα, ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, ενίσχυσε σημαντικά τις προσπάθειές τους, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τη διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία, όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας.
Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μπορεί να μην έχει αποφέρει ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη μείωση της πρόσληψης αλατιού των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά έχει ενισχύσει σημαντικά την αύξηση των δράσεων που υλοποιούνται από τα κράτη-μέλη, προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρ’ όλο που η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας, αυτή η έκθεση δείχνει ότι το ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο για τη μείωση πρόσληψης αλατιού, έδρασε ως καταλύτης για την ανάληψη δράσης και την υλοποίηση πρωτοβουλιών από διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/salt_report_en.pdf
Προκειμένου να υπάρξει το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ζητήθηκε από τις βιομηχανίες να προσδιορίσουν τα τρόφιμα με την υψηλότερη κατανάλωση. Επιπλέον, η στρατηγική αφορούσε τόσο τρόφιμα με υψηλή τιμή που αγοράζουν τα ανώτερα κοινωνικό-οικονομικά στρώματα, όσο και αντίστοιχα προϊόντα με χαμηλή τιμή που αγοράζουν συνήθως τα κατώτερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, ώστε να ωφεληθούν όλες οι ομάδες του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών που υλοποιούν πρωτοβουλίες για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού. Οι χώρες που ανέλαβαν δράση, μάλιστα, ανέφεραν ότι η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, ενίσχυσε σημαντικά τις προσπάθειές τους, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας για τη διαπραγμάτευση με τη βιομηχανία, όσο και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας.
Η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία μπορεί να μην έχει αποφέρει ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στη μείωση της πρόσληψης αλατιού των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά έχει ενισχύσει σημαντικά την αύξηση των δράσεων που υλοποιούνται από τα κράτη-μέλη, προς αυτήν την κατεύθυνση. Παρ’ όλο που η οικονομική ύφεση στην Ευρώπη έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοδότηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας, αυτή η έκθεση δείχνει ότι το ευρωπαϊκό στρατηγικό πλαίσιο για τη μείωση πρόσληψης αλατιού, έδρασε ως καταλύτης για την ανάληψη δράσης και την υλοποίηση πρωτοβουλιών από διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πηγή: http://ec.europa.eu/health/nutrition_physical_activity/docs/salt_report_en.pdf